Premiumpellets Stallströ - Miscanthus

Miscanthuspellets - Stallströ - Boxströ

Dammfri Premiumpellets till hästens box

Miscanthus premium pellets har speciella egenskaper, som är utmärker sig som det viktigaste när det gäller att välja rätt boxströ till din häst. Den garanterar förutsättningar för en dammfri, antibakteriell och stabil miljö i ditt stall. 

Under tillverkningen av vår miscanthus premium pellets har vi först och främst prioriterat att pelletsen är dammfri- och fri från kemikalier. Vid tillverkningen används endast  100% naturliga råvaror, vilket gör att gödsling eller förbränning är helt oproblematisk i motsats till träpellets. Jordbrukare gillar gödsel gjort av miscanthus pellets till biogasanläggningar eller att gödsla med.

Hög absorberingsförmåga

Absorberingsförmågan i det stallströ du väljer, ska vara en av de viktigaste kriterierna för varje hästägare. Beroende på hästens kroppsstorlek, gör den av med cirka tre till tio liter urin per dag.

Miscanthus pellets är särskilt absorberande, har fuktabsorption på upp till 400% av sin torrvikt. Detta resulterar i en absorberingsförmåga som är 3 gånger mer än med sågspån och upp till 12 gånger större än med traditionell halm. Resultatet blir att fukten försvinner snabbt och det är mycket lättare att hålla en ren och torr bädd. 

Kort om Miscanthuspellets egenskaper

 • 100% naturliga råvaror – miscanthusgräs;
 • 100% återvinningsbar – utmärkt som gödsel, förmultnar snabb;
 • Extrem absorberande – upp till 400% av sin egna torrvikt;
 • Dammfri – idealiskt för allergiker, hästar med problem i  luftvägarna.
 • Bädden är alltid torr – det skadliga fuktproblemet ligger nu i det förflutna;
 • Luktfri – förhindrar ammoniakbildning från urin;
 • Bitter smak garanterar maximal kontroll på hästens matintag;
 • Fri från svamp, mögel och bakterier. 
 • pH-neutral – viktig för hästens hälsa;
 • Betydlig lägre mängd av gödsel jämfört med halm eller spån;
 • Enkelt och snabb mockning – mycket lägre arbetsbelastning;
 • Extrem produktiv – kan förbli i boxen längre än ett år. Luktneutraliteten bidrar till att grundbädden kan behållas under en längre tid;
 • Enkel att lagra och tar mycket mindre plats, speciellt jämför med halm;
 • Bra isoleringseffekt – ger behaglig temperatur på vintern och har en kyleffekt på sommaren
 • Ekonomiskt - produktutbyte och lägre arbetsbelastning resulterar i ekonomisk fördel.

Beställ Premiumpellets Stallströ - Miscanthus

Vad är Miscanthus

Miscanthus är en sort av gräs med ursprung i Asien. Precis som majs, tillhör den till de fleråriga C4-växterna.  Det kan nå en höjd upp till 4 meter och finns i olika sorter. Det vackra gräset används ofta som prydnadsgräs i parker och i trädgårdar. 

Växten introducerades i Europa mitten på 1930-talet. Först som en dekorativ prydnadsväxt, på grund av sitt imponerande utseende. Med åren har intresset för denna växt blivit större, speciellt i England och Tyskland där man tidigt började använda miscanthus gräset till att göra pellets.

Miscanthuspellets - Lättarbetad och bra för djuren

Miscanthuspellets är idealiskt för allergiker, hästar med lung- luftvägs problem, hovproblem, liksom gamla eller unga djur. Djur med kroniska lungproblem lider mycket pga. luften i boxen med traditionellt strö, som är laddat med damm, bakterier och ammoniaklukt. 

Vår Premiumpellets förhindrar ammoniakbildning från urin. Ammoniak bidrar till irritation av bronkiala slemhinnor i stor utsträckning 

Miscanthus Premiumpellets har ett naturligt motstånd mot bakterier och svamp. Den gynnar din häst hälsa, speciellt när enskilda behov kräver ett annan variant av stallströ än det traditionella.

Många hästar äter gärna av sitt boxströ, vilket är ett stort problem för dig som behöver ha strikt koll på vad din häst äter. Ett perfekt alternativ för tex. fånghästar, ponnyer och för dig med tävlingshästar som har strikta foderstater.                                                                          Om du vill ha 100% kontroll på din hästs matintag så är miscanthus pellets den ultimata lösningen. Den smakar väldigt bittert och det är något som hästar gärna undviker. 

Med Miscanthus Premiumpellets blir det en betydande arbetslättnad vid mockning. Högabsorberande pellets minskar avsevärt mängden av gödsel och därmed den tiden som behövs för att mocka ut. Mindre gödsel volymer innebär också att man inte lika ofta behöver tömma sin gödselstack. Det innebär en mer tidseffektiv plan för mockning som bidrar till en god miljö. Efter vattning av pelletsen skapas en mjuk, fjädrande bädd, som hästarna tycker om att stå på vilket förbättrar hästens välmående.

Till en början krävs det en större mängd pellets för att skapa grundbädden, liknande som halmpellets. En grundbädd gjord av Miscanthus Premiumpellets har en isolerande effekt: på vintern förmultnar pelletsen i en process som ge ifrån sig en trivsam temperatur. Däremot drar pelletsen inte åt sig värme i solljus eller höga temperaturer och kan ge en svalkande effekt under sommarhalvåret.

Miscanthus Premiumpellets tar mindre plats till skillnad från halm, vilket gör den enkel att förvara och lätt att transportera. Den är utmärkt som strö i hästtransporten och tack vare absorberings förmågan förhindrar vår Premiumpellets att golvet i transporten rostar. Användningen av rena naturprodukter resulterar i en högkvalitativ pellets som gynnar och skyddar miljön. Miscanthuspellets är inte den billigaste varianten av stallströ på marknaden på grund av den relativt komplicerade produktionen.

Din leverantör i Skåne